Нове життя 25 відсотків шкільних меню не відповідає нормам – Держпродспоживслужба
:

25 відсотків шкільних меню не відповідає нормам – Держпродспоживслужба


Поділитися в соц.мережах.



У ході здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду, у тому числі за організацією харчування дітей, спеціалісти Держпродспоживслужби здійснюють аналіз складених у закладах загальної середньої освіти примірних двотижневих та щоденних меню.

Так, у 2019 році Держпродспоживслужба розглянула майже 13,5 тис. примірників двотижневого меню, які надаються організаторами харчування до територіальних органів Держпродспоживслужби для їх узгодження на предмет виконання норм натурального харчування дітей. Близько 20% примірних меню не були погоджені та направлені на доопрацювання.

При цьому у рамках зазначеної роботи спеціалісти Держпродспоживслужби аналізували щоденні меню-розклади для харчування дітей у навчальних закладах. 

Усього було опрацьовано майже 8 тис. таких меню, із них у 25% виявлено порушення щодо виконання норм натурального харчування.

Про це т. в. о. Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко заявила 5 лютого 2020 року під час міжвідомчої наради з питань організації харчування в школах, яка була організована з метою узгоджень та відпрацювання спільних заходів центральних та місцевих органів виконавчої влади та на виконання Указу Президента України від 7 грудня 2019 № 894 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей», ініціативи Першої леді О. Зеленської та доручень Прем’єр-міністра України.

Як зауважила Ольга Шевченко, недотримання перспективних меню в закладах освіти спричинене, зокрема, обмеженим асортиментом харчових продуктів у закладах освіти.

Також за даними державного санітарного-епідеміологічного нагляду, торік у закладах загальної середньої освіти норми харчування в середньому виконувались лише на 64-83%.

У раціоні харчування дітей недостатньо молока, масла вершкового, сметани, сиру кисломолочного, яєць, фруктів, соків, овочів, риби, м’яса (виконання норм харчування з основних продуктів тваринного походження забезпечено лише на 40-60%). Калорійність добового раціону переважно забезпечується за рахунок продуктів з високим вмістом вуглеводів (цукор, крупи, макаронні вироби, рослина олія), внаслідок чого не дотримується необхідне співвідношення в харчуванні дітей біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглеводи), що свідчить про нераціональне та незбалансоване харчування дітей.

Протягом 2019 року постійно проводився лабораторний контроль якості харчування дітей у закладах загальної середньої освіти, зокрема досліджено: 1778 проб готових страв на калорійність (відхилення у 11% проб); 6105 проб харчових продуктів за мікробіологічними показниками (відхилення у понад 6% проб); 593 проби харчових продуктів на якість термічної обробки (відхилення у 2,7% випадків); 7687 проб питної води за мікробіологічними показниками (відхилення у 15% проб).

Як наголосила під час наради Ольга Шевченко, Держпродспоживслужба тримає на постійному контролі питання належної організації харчування дітей у закладах освіти, дотримання питного режиму, додержання вимог санітарного законодавства. Так, постійно надаються рекомендації щодо складання тендерної документації для закупівлі харчових продуктів та надання послуг з харчування дітей щодо наявності експлуатаційного дозволу або державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів у постачальників. Також вживаються заходи для покращення матеріально-технічної бази їдалень закладів освіти, стану організації харчування учнів та вихованців.

Крім того, за результатами паспортизації харчоблоків дитячих установ визначено першочергові заходи щодо зміцнення їх матеріально-технічної бази, покращення організації харчування дітей в організованих колективах та впровадження сучасних страв протягом 2020 року.

Даний напрямок визнано одним із пріоритетних у діяльності Держпродспоживслужби. Робота триває.


Джерело : consumer.gov.ua
Фото : consumer.gov.ua



Дата публікації: 08.02.2020 | Перегляди. 147 | Коментарі. 0 | Категорія: В Україні

Коментарів поки що немає!

Ваше ім'я *
Ваш Email *

Сума цифр праворуч: код подтверждения



Останнi новини

28.05.2020 | Перегляди. 5 | Категорiя: Новини Харківщини

Особливості проведення тестування в умовах карантину голова ХОДА Олексій Кучер обговорив з директором Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександром Сидоренком.
Робоча зустріч відбулась 26 травня.Як було зазначено, порядок проведення зовнішнього незалежного оцінювання – 2020 у порівнянні з попередніми роками залишається незмінним. ...

28.05.2020 | Перегляди. 5 | Категорiя: В Україні

Підтримка українського виробника є пріоритетним завдання у програмі стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19. Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду у середу.«Перша частина програми називається захист українських товарів, робіт, послуг від їх імпортних альтернатив. Здоровий економічний націоналізм це є стратегія ...

ПОВЕРНУТИСЯ НАЗАД



13.05.2020 | Перегляди. 32 | Категорiя: Культура

Під час проведення Дня пам'яті та примирення і 75 річниці Великої перемоги над нацизмом працівники відділу культури і районного Будинку культури провели величезну роботу. Окрім відеороликів, де були зняті вітання зі святом, саме 9 травня на привокзальній площі селища Близнюки відбувся аудіоконцерт " Пам'ятаємо - Перемагаємо".



04.05.2020 | Перегляди. 118 | Категорiя: Культура

Вже десять років на «Новому каналі» приваблює увагу телеглядачів українське розважальне шоу «Хто проти блондинок?», де 50 красунь змагаються за право вийти у фінал, змагаючись з головним гравцем (переважно - це чоловіки, знані в українському шоу-бізнесі). Серед цих красунь у одній із передач була і наша землячка Ірина Олексіївна Каменева.Дівчина  народилася у селі ...