Нове життя Профілактика захворювання на ботулізм
:

Профілактика захворювання на ботулізм


Поділитися в соц.мережах.



Близнюківське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує: 

Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів.

Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.Також однією з причин ботулізму–в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.

Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Нагадуємо,що з початку 2020 року в Україні зареєстровано 13 випадків ботулізму, захворіли 15 людей. З них: 14 дорослих та одна дитина віком 9 років.

    Останній випадок ботулізму був зафіксований 08.09.2020 року  у мешканця  м. Харкова. За наявною інформацією, ймовірна причина захворювання – вживання в їжу риби «Скумбрія» холодного копчення в вакуумному пакуванні, яку було придбано в одній з торговельних мереж м. Харкова.Захворілий госпіталізований до анестезіологічного відділення та на теперішній час його стан  розцінюється як середнього ступеню важкості.

З метою попередження виникнення ботулізму необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- Не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
 - Продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язководотримуватись термінів їх реалізації;
- Ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день передвживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- Сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальнимінвентарем (ножі, дошки);
- Захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень,зберігати їх у закритому посуді;
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
- У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.  Прислухайтесь до вищевказаних порад.





Дата публікації: 19.09.2020 | Перегляди. 33 | Коментарі. 0 | Категорія: Нашi бесiди

Коментарів поки що немає!

Ваше ім'я *
Ваш Email *

Сума цифр праворуч: код подтверждения



Останнi новини

27.10.2020 | Перегляди. 8 | Категорiя: Нашi бесiди

Головне управління статистики у Харківській області інформує.У січні–вересні 2020 р. у господарствах усіх категорій Харківської області виробництво м’яса (у живій масі) порівняно з відповідним періодом минулого року  збільшилось на 0,1% і склало 92,1 тис. т. Водночас  зменшилось виробництво яєць птиці свійської на 4,5%  і склало 535,0 млн. шт, молока – на 4,1% (379,4 тис. т), ...
27.10.2020 | Перегляди. 7 | Категорiя: Право знати

Розпочато процедуру ліквідації Головного управління ДПС у Харківській області
До Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань 20.10.2020 по Головному управлінню ДПС у Харківській області внесено запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної ...


ПОВЕРНУТИСЯ НАЗАД



18.10.2020 | Перегляди. 33 | Категорiя: Культура

Десятого жовтня у Харкові відбувся міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв «Grand Music Fest». Серед номінацій були наступні: вокал, хореографія, інструментальна музика, розмовне мистецтво, театри мод і модельні агентства, цирк.Участь у фестивалі взяли і учасники колективу «Забава» Уплатнівського сільського будинку культури (художній керівник Л.Каменева), які стали лауреатами ...
25.09.2020 | Перегляди. 227 | Категорiя: Культура

19 вересня 2020  відбувся  відкритий чемпіонат  м.Харкова зі спортивних танців, в якому взяли участь і вихованці Близнюківського БДЮТ.За результатами конкурсу : Трофименко Маша - 1 місце, Кубок ( Юніори 1+2 Чемпіон Соло) ; Тримбицька Міла - 2 місце (  Ювінали І Чемпіон Соло);Зезекало Ярослава -  1 місце та кубок ( Ювінали 2 Н Соло) та  виконала умови для присвоєння 3 ...